Friday, November 26, 2010

Port Said i Sueski kanal

Nakon Sinaja, nasa je sljedeca destinacija bio Port Said. Iako smo planirali posjetiti Sueski kanal jos ranije, uslijed problema sa autobusnim kartama i rezervacijama promijenili smo taj plan, te je tako kanal dosao na red tek sada. Nakon nocne voznje od Dahaba do Kaira, uhvatili smo autobus za Port Said te za tri sata se nasli u gradu stvorenom samo za potrebe kanala i njegove izgradnje. Danas je to za egipatske pojmove lijep gradic, zajedno sa sestrinskim gradom, Port Fuadom, koji se nalazi sa druge strane kanala, te koji je povezan sa Port Saidom trajektom koji vozi svakih desetak minuta, te tako omogucuje prijelaz preko slavnog sueskog kanala. UPort Saidu se moze naci sjediste gotovo svake vece pomorske tvrtke, a grad je specifican i po tome sto je bescarinska zona, sto na veliko koriste pomorci pri kupovini raznih stvari. Mene se posebno dojmilo jos na putu za Port Said, dok smo se vozili uz kanal, vidjeti polja i ravnice, te iz njih kako izviru vrhovi brodova, koji plove kanalom. Zaista impresivna slika. Cini se kao da brod plovi kopnom. Na sjevernom dijelu grada nalaze se velike i relativno lijepe pjescane plaze, koje su navodno ljeti prepune kupaca, a sada se tu i tamo nadje neki lokalni par kako gleda spore i trome valove kako se lome na pjescanoj i veoma plitkoj obali.

Osim sueskog kanala, jedino vaznije za izdvojiti u Port Saidu jest vojni muzej, koji je posvecen ratovima sa Izraelom i kanalskom krizom, koje egipcani slave kao svoje pobjede i nacionalne ponose, iako je upitno realno gledajuci koliko su oni sami imali u tim ratovima uspjeha. Ipak, artefakti u muzeju su zanimljivi, a svidjele su mi se lijepe slike realisticno napravljene prikaza iz sukoba, sa zanimljivo napravljenom dubinom slike, tako da su ispred slike napravljeni slicni objekti u stilu bozicnih jaslica.
Nasa posjeta Port Saidu svedena je tek na nekoliko sati, te smo stoga polako dok se mracilo uhvatili autobus za Aleksandriju, nase posljednje odrediste na ovome putovanju...

No comments:

Post a Comment