Sunday, November 21, 2010

Dahab!

Napokon u Dahabu, nakon napornih putovanja pustinjom, razgledavanja predivnih hramova, kompleksa i odredista, dosao je trenutak za posve drugu vrstu aktivnosti, kupanje, ronjenje i uzivanje u ovome ljetovalistu uvjetno receno za backpackere i ronioce.
Dahab je veoma lijepi gradic na istocnoj strani Sinajskog poluotoka, samo 30tak kilometara odvojen morem od Saudijske Arabije, te koji je godinama odrediste za backpackere, hipije i ljude zeljne ronjenja i uzivanja u divotama podmorja i koraljnih grebena. Za razliku od Sharm El Sheika i Hurgade, koji su postali centri za elitni turizam i charter posjete turistickih agencija, Dahab je zadrzao svoj pocetni sarm i ljepotu, te je veoma lijepo i ugodno mjesto za boraviti, atmosfera je opustena, ugodna, ljudi susretljivi, te sve izgleda kao sredinom ljeta negdje kod nas na Jadranu, unatoc tome sto je gotovo kraj studenoga.

Osobno, najvise me privukao upravo ljepotama podmorja, i posjeta Egiptu bez razgledavanja predivnog podmorskog svijeta crvenoga mora za mene ne bi bila potpuna. Cim sam stavio masku na glavu i zaronio, vec skoro u plicaku odusevile su me prekrasne raznobojne ribe, koje zahvaljujuci potpunoj zabrani ribolova ne osjecaju nikakav strah od ljudi, gotovo da su na dohvat ruke, te gotovo potpuno ignoriraju postojanje ronioca, te se cini kao da se nalazim u golemom akvariju. Zatim zaron uz koraljni greben, divota boja, oblika, raznolikosti podvodne flore i faune, nevjerojatna suprotnost jednobojnosti pustinje koja prevladava Sinajem iznad razine mora. Nazalost nemam sa sobom podvodnu opremu za fotografiranje, pa mislim da cu moci tek nekoliko fotografija napraviti i podijeliti ih sa vama tek kada se vratim doma, no cak i bez imalo iskustva u ronjenju ovdje se moze uzivati u predivnom podvodnom pejsazu. Koraljni grebeni se nalaze na manje od dva metra, pa su vidljivi itekako dobro i s povrsine, a kada se uzme u obzir da je crveno more jedno od najsigurnijih sto se tice morskh pasa i slicnih nemani, ronjenje ovdje je naprosto fantasticno.

Inace, Dahab je veoma zanimljivo odrediste i ako se samo trazi bijeg od zime u jedan opusteni gradic na moru, sjedenje na obali i ispijanje kave ili nekog drugog napitka, odlazak na plazu, kupanje itd. Naprosto pravi mali kutak za odmor i bijeg od prohladne europske svakodnevice...

No comments:

Post a Comment